SeneCura SeniorCentrum Havířov

Den svatého Martina v SeniorCentru Havířov

Těšili jsme se na oběd v den svátku sv. Martina. Obědu předcházelo vystoupení smíšeného dětského sboru Rozmarýnek, který přijel ze ZŠ Žákovská v Havířově. Dětičky nám rozzářily den a slíbily brzký návrat s dalším vystoupením.

V poledne konečně došlo na všemi očekávaný oběd, který obsahoval vývar s játrovými knedlíčky, do zlatova pečenou husičku s červeným i bílým zelím a bramborovým knedlíkem. Sladkou tečkou nám byla pochoutka s názvem řezy Míša.

Zjistili jsme, že připravovat pečenou husu na svátek sv. Martina, je velmi starý zvyk už z 15. století. Z obraných kostí se tehdy věštilo počasí. Pokud byly kosti bílé, předpovídalo to zimu a sníh, pokud tmavé – teplo a bláto. Tak se necháme překvapit.

Po vydatném obědě následoval krátký odpolední klid, který jsme po 14 hodině přerušili ochutnávkou svatomartinských vín a sýrů.

Už na dvoře císaře Josefa II., bylo zvykem připíjet si na den sv. Martina poprvé novým vínem. Všichni jsme se shodli, že tradice a zvyky by se měly dodržovat. Obzvlášť ty příjemné, které jsou ještě ke všemu spojeny s dobrým jídlem a pitím.

 Další článek