SeneCura SeniorCentrum Havířov

Zdobení a rozsvícení vánočního stromečku v SeniorCentru Havířov

Postupně se rozsvěcují nazdobené vánoční stromky, a i u nás v SeneCura Havířov jsme nezůstali pozadu. S klienty jsme se sešli v jídelně, kde každoročně dojde k slavnostnímu rozsvícení stromku. Letos jsme pořídili vánoční strom živý.

Ještě před samotným zdobením jsme si povídali o vánočním stromečku, kde se tato tradice vzala. Dozvěděli jsme se, že vůbec první strom na náměstí se u nás rozzářil v roce 1924 v Brně a že kořeny tohoto zvyku spadají až do dob starověkého Egypta. Teď už víme, že kdysi na vesnicích zdobili chvojky, což byly větvičky nebo špička jedle a ty se věšely ke stropu špičkou dolů a zdobily se sušeným ovocem a perníčky. Po všech zajímavostech přišly na řadu koledy a klienti se pustili do zdobení. Na vrchol stromečku patří špice, a nakonec slavnostní rozsvícení. Všichni jsme byli v očekávání.

Ujal se toho pan ředitel. Nejdříve všem popřál krásný adventní čas a s klientkou paní Hanákovou připomněli, že vánoční strom symbolizuje život, lásku, štěstí a bohatství, což vždy nemusí znamenat peníze a majetek. Zmínili také dobročinnost, kdy můžeme pro okolí udělat nějaký dobrý skutek a někdy opravdu stačí maličkost, udělat někoho šťastným. A také mít otevřené srdce, na což v dnešní uspěchané době zapomínáme.

Za úplné tmy pak rozsvítil krásně nazdobený stromeček. Atmosféra byla úžasná a všichni jsme si mohli říci: ,,Povedlo se nám to.“

 

 Další článek