SeneCura SeniorCentrum Havířov

Den milovníků sýrů v SeniorCentru Havířov

S našimi klienty SeniorCentra Havířov jsme se sešli v naší jídelně u příležitosti gastronomického svátku, abychom mohli ochutnat různé druhy sýrů a něco zajímavého se o nich dozvěděli. A už podle zájmu, kdy byla jídelna v přízemí plně obsazená, jsme usoudili, že sýr se těší značné oblibě.

Začali jsme si povídat trochu z druhé strany. Jaké nás můžou potkat problémy, pokud budeme sýry konzumovat každý den. Teď už víme, že plísňové sýry obsahují velkou dávku histaminu, který může způsobovat migrénu a že pokud sníme větší množství sýru před spaním, tak můžeme mít problém s nespavostí.

Promítli jsme si krátké dokumenty o výrobě tvarůžků, romaduru a nivy a také jsme zjistili, že se dá sýr vyrobit v domácích podmínkách.

Sýry se ochutnávaly v kombinaci bílého a červeného hroznového vína. Největší úspěch měl kozí sýr. Někteří klienti ho ochutnali poprvé.

V únoru chystáme zajímavosti o luštěninách s ochutnávkou, protože je jejich světový den. Uvidíme, kolik se nás na tuto zdravou potravinu sejde tentokrát.

 

 Další článek